Ez már nem csak Photoshop, hanem Affinity Photo

A Photoshop mára fogalommá vált. Magyarul igét képzünk belőle, vagy megvetően legyintünk, hogy “ez csak photoshop”. Az Adobe Photoshop jövőre tölti be a 30. évét. Számos kihívója akadt a múltban, mostanában lett komoly vetélytárs az Affinity Photo. Az elmúlt években az Adobe előfizetéses rendszere, a különböző bugok elszaporodása nem kedvezett a Photoshop felhasználóknak. Az ipari sztenderd a Photoshop marad még egy darabig, de kisvállalkozóként nem feltétlen van rá szükségünk, ha van egy olcsóbb, jobb alternatíva. Az Affinity Photo jelenleg 17.990 Ft. Vállalkozóként fontos, hogy jogtiszta programokat használjak, amelett, hogy mindig adok számlát az ügyfeleimnek.

Nem használtam túl sokat a Photoshopot, mert az OKJ-s képzés alatt az Affinity Photóval tanultunk képet szerkeszteni.  Előtte próbáltam összebarátkozni a Photoshoppal, de nem jött be. Az Affinityvel az ismerkedés zökkenőmentesebb volt, a hivatalos Youtube csatorna sokat segített. Photoshophoz a megfelelő szintű és minőségű tananyagot sokkal nehezebb kiválasztani a netes zajból. A poszthoz az anyagot angol nyelvű cikkekből gyűjtöttem össze, mert magyarul nem nagyon van anyag. 

Photo Persona

A váltás okai

Azok, akik Affinityre váltottak, nem vágynak vissza az Adobe-hoz. Leggyakrabban az előfizetéses rendszer veri ki a biztosítékot. Az Affinity programokat elég egyszer megvenni, utána a frissítéseket is megkapjuk ingyen. A Photoshop olykor megbolondul… A folyamatosan toldozott-foltozott programra ráférne egy teljes ráncfelvarrás. Kellemetlen, amikor nem hajlandó megnyitni a psd fájlt, lefagy, és elveszik jó pár óra munkája. Joggal bosszantja a felhasználókat, hogy nem működik stabilan a program, amiért vagyonokat adnak ki. Sokan korábbi, stabilabb verziót használnak inkább. 

Mennyi idő megtanulni?

A legtöbben nehezen váltanak. A fő kérdés, hogy mennyi idő megtanulni az Affinity Photo használatát. A jó hír az, hogy a felület 95%-ban megegyezik a Photoshopéval. A menü, a panelek szinte ugyanazok. Természetesen az egész testre szabható, ha nincs szükségünk valamelyik elemre, akkor kivehetjük, vagy újat adhatunk hozzá. A billentyűkombinációkat is bátran lehet használni. A Youtube-on az Affinity Photo hivatalos csatornáján elérhetünk minden szükséges információt, ha mégis elakadnánk. 

Munkaterületek

A legfeltűnőbb különbség, hogy az Affinity Photoban különböző personák vannak, amit talán munkaterületnek lehetne fordítani. A Develop persona megegyezik az Adobe Camera Raw-val. Itt elvégezhetők az alap korrekciók. Ha raw fájlt nyitunk meg, akkor az Affinity ebben a personában fogja megjeleníteni.  Az alapértelmezett munkaterület a Photo persona, itt történik a retusálás, maszkolás stb. Megtalálunk itt mindent, amire a képszerkesztéshez szükség lehet. 

A Liquify persona ugyanazt tudja, mint a Photoshop eszköz. Különböző kreatív képmanipulációra kapunk lehetőséget.  Például könnyedén megváltoztathatjuk a képen szereplő modellünk derekát vékonyabbra, vagy az ellenségeinket elcsúfíthatjuk. 

A Tone mapping persona a HDR képek szerkesztését teszi lehetővé. Az Export personát nem szoktam használni, egy ideig kerestem, mire jó. Lényegében különböző képkivágásokat hozhatunk létre, ami webszerkesztésnél esetleg jól jöhet. A fájl menüből intézem az exportálást. Rengeteg lehetőségünk van, kiválaszthatjuk a fájlformátumot, színteret, méretet módosíthatjuk stb.

Az a véleményem, hogy a personák átláthatóbbá teszik az Affinityt, nem kell almenükben keresgélnem a Camera Raw filtert, vagy a Liquify-t, sem a Tone mappingnek megfelelő eszközt. 

Pluginek, ecsetek, makrók

Jó hír, hogy a Photoshopba, Lightroomba beépülő pluginok az Affinityben is használhatóak. A Silver Efexet nagyon szeretem, nem szívesen mondtam volna le róla. Ha megvásároljuk a programot, akkor kapunk ingyen ecseteket, és makrókat is. A makro olyan, mint a Photoshop actionök. Természetesen vásárolni is tudunk, akár a hivatalos oldalról, akár olyanoktól, akik az Affinityhez készítenek kiegészítőket.

Eszközök és teljesítmény az Affinityben

Az Affinityt 2018-ban kezdtem el komolyabban használni, azelőtt a Photoshoppal próbálkoztam, ha muszáj volt. Sose örültem neki, ha elő kellett venni. A képzésen az Affinityvel tanultunk képet szerkeszteni, és rájöttem, hogy sokkal könnyebben megértem a működését, mint a Photoshopnak. Az átláthatóbb munkaterületek is nagyon bejöttek. Néhány eszköz, ami meggyőzött arról, hogy az Affinityt használjam:

 

  • Frequency separation… Nem kell sokat bajlódni, az Affinityben két kattintással létrehozható menüből a low és a high frequency réteg. A Photoshopban ez a művelet kicsit bonyolultabb. 
  • Előnézet bármilyen ecset használatakor… Nem kell festenem, látom, hogy milyen lesz a végeredmény és rögtön korrigálhatok, ha nem tetszik. A blend mode-knál is van előnézet. Ha a blend optionsben állítok, akkor is rögtön látom, mi történik.
  • A vignettálás is kapott külön eszközt. Ezzel egy kattintással és némi csúszkahúzogatással létrehozhatjuk a kívánt hatást. 
  • Lightning filter. Adhatunk plusz fényt a képhez, meghatározhatjuk az irányát, kiterjedését, színét stb.
  • Tutorialok… Ez nem eszköz, de nagyon fontos. Rengeteg gyári tutorial van, meg néhány igen jó csatorna. A mennyiség itt még nem megy a minőség rovására, mint a Photoshopnál. 

A legújabb tesztek szerint az Affinity Photo gyorsabb, mint a Photoshop. Sokat tettek a fejlesztők az optimalizációért. Így nem feltétlen van szükség egy erőműre ahhoz, hogy retusálni tudjunk.

Tippek

  • A View menü Studio almenüjében kiválaszthatjuk, milyen eszközök jelenjenek meg alapértelmezetten.
  • A Preferences, user interface-ben a sokakat bosszantó színes ikonokat át lehet állítani monokrómra.
  • Nézzük meg a gyártó Youtube csatornáját! Folyamatosan raknak ki 5-10 perces tutorialokat, így folyamatosan tanulhatunk új trükköket. 
  • Nagyobb frissítésnél a beállított shortcutok eltűnnek. A shortcutoknál elmenthetjük a beállításokat egy külön fájlba, és ha a frissítés lenullázza a beállításainkat, akkor a fájl betöltésével gyorsan megoldhatjuk ezt. Ha a gépet vagy a programot kell újratelepíteni, akkor se felejtsük el elmenteni a beállításainkat. 
  • Ha kiadványszerkesztéssel, vektorgrafikával is foglalkozunk, akkor az Affinity Publisher és az Affinity Designer programokkal további lehetőségeink vannak az alkotásra. 

Hivatalos honlap:

Források:

Scroll to Top