Kukutyinról

A Facebookot már telekürtöltem a kiállítással, a nyomtatott meghívókat is osztogattam. A meghívó offline osztását jobban szeretem, közben lehet beszélgetni. Jött a kérdés, hogy is történik a kiállításra fotózás. A kérdés érdekes, így posztban is megírom.

Kukutyiban zabot hegyezni – mit jelent?

Kukutyin Szegedtől nem messze található. Kicsit bizonytalan, hogy pontosan hol vannak a határai, de a régi klárafalvi TSZ helyén volt Kukutyin-major. Deszk, Ferencszállás, Kübekháza határolja, legalábbis így sikerült meghatározni azt a területet, ahol a fotók készültek. Ma leginkább Ferencszállás vallja magáénak. Legtöbben ismermerik a Kukutyinban zabot hegyezni szólást, aminek az eredete a Maros áradásával függ össze. Ma nagyon jó dolgunk van a folyószabályozással… Azelőtt a Maros gyakran elárasztotta a földeket veszélyeztetve a termést. Az itt élő családok azt találták ki, hogy mindenféle úszóalkalmatosságon az elárasztott földekre kimennek és a termést, ami kilóg a vízből, összegyűjtik. Így alakult ki a kukutyini zabhegyezés.

Miért pont Kukutyin?

Kukutyin fotós és biciklis szempontból szerelem volt az első látásra. A falvakat régóta ismerem, de a földutakon csak tavaly kezdtem körülnézni. Nagyapám deszki volt, nagyanyám kübekházi, így egyébként is érdekelt ez a terület. Aztán feltűnt, hogy mennyire nem ismeri senki Kukutyint, ráadásul azt hiszik, hogy egy fiktív hely. A Nemzeti Kultutális Alapnál azért pályáztam kiállításra, hogy a képanyagot kiállíthassam, és minél többen megismerjék ezt az ismeretlen területet, ami itt van Szegedtől nem messze.

A fotózás

Amikor beadtam a pályázatot volt néhány fotóm, amiről tudtam, hogy a kiállítási anyagban a helye. Tudtam, hogy a falusi kocsmákba el kell menni, ha lesznek kinn Ferencszálláson fokhagyma árusok, nem hagyom ki… A képek egy része csak úgy szembejött, máskor direkt vártam a megfelelő időjárást vagy napszakot. A klárafalvi kocsmában a pad megviccelt, és majdnem felborult velem, úgy sikerült beszédbe elegyedni egy idős cserépkályha rakóval. Őszig nagyjából összeállt a kiállítás anyaga, aztán télen és tavasszal volt még néhány alkalom, amikor kinéztem. A fotók szerkesztését nem vittem túlzásba, sem hozzáadni, sem elvenni nem akartam. Olyannak mutatom ezt a tájat, amilyen.

Kiállításrendezés

Nem egyszerű… A járványhelyzet miatt május végéig kellett tolni, pedig április végére terveztem. Ősszel a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban kaptam helyet. Remélem, addigra teljesen normalizálódik a helyzet, mert szombaton csak oltottak jöhetnek a megnyitóra.

 

Scroll to Top