Telefonos fotózásról szubjektíven

Sokan nem tartják a telefonokat fotózáshoz megfelelő eszköznek, pedig jó képeket lehet velük alkotni. Az előző posztomban alapvető kompozíciós technikákról írtam. Ezek a technikák telefonnal is működnek, ezzel sokat lehet tenni azért, hogy a telefonos fotók is igényesek legyenek. Az újabb telefonokban van 3-4 különböző látószögű kamera, amik több mozgásteret adnak, mintha csak egy hátlapi és egy előlapi lencsénk lenne. A körömnyi érzékelő továbbra is pici, viszont az applikációk is rengeteget fejlődtek. Tavaly a Magyar származású fotográfusok Franciaországban című kiállításon láttam egy 1×1 méteres méretben kinyomtatott mobilos fotót is. Nem lehet azt se mondani, hogy lehetetlen nagyméretű nyomatot készíteni… Sokszor egyébként is elfelejtjük, hogy a képet egészben nézik az emberek, és nem a pixelszintű hibák kötik le a figyelmüket.
Ha nagyon profi mobilfotókat szeretnétek látni, akkor nézzétek meg a MobilArt Facebook oldalát. Sajnos, új fotókat már nem töltenek fel, viszont a régiek elérhetőek.

Milyen telefont vegyek?

Januárban kezdtem el ezen a kérdésen komolyan rágódni, mert a régi telefonom elkezdett elpusztulni. 2 éve nem volt szempont, hogy jó legyen a telefon kamerája. Idén szerettem volna egy olyan telefont, ami fotózáshoz is használható, hogy ne érezzem azt, muszáj valamelyik fényképezőgépet magammal vinnem, ha biciklizni megyek. Lehet, máig teszteket olvasgatnék, ha nem jött volna szembe a kedvenc webshopom Xiaomi akciója, így elég gyorsan eldöntöttem, hogy az Mi 9T lesz az, ami ár-érték arányban nekem megfelel. Most, hogy kb. 2 hónapja használom, tudom, hogy nem lőttem mellé. Tesztet nem fogok írni, az másoknak jobban megy. A lényeg, hogy én nagyon szeretem ezt a telefont használni.

Előnyök

• A legnagyobb előnye, hogy könnyű, kicsi és általában kéznél van. Ha bicajozni megyek, akkor is nálam van, és tudok fotózni. Régebben mindig gondolkoztam, hogy vigyek-e gépet, ne vigyek… Persze, vittem magammal. Most már a telefon is elég, nem maradok le semmiről.
• A három hátlapi kamera általános célokra elég. A kedvencem a nagylátószögű, ami kb. 16 mm-es ekvivalens gyújtótávolságnak felel meg. A lencse kicsi, így például egy sörösüveg szájába bele tudok fotózni, vagy nagy géppel lehetetlen békapersektívában tudok képet készíteni.
• A képeket a telefonról gyors szerkesztés után fel lehet rakni instára, Facebookra stb. Olykor erre is szükség lehet. Én a Lightroom telefonos applikációját használom szerkesztésre.
• A drágább és újabb telefonok többsége engedi, hogy manuálisan állítsuk be az expozíciót. Ezzel több teret kapunk játszani. Láttam már telefonnal készült asztrofotókat is. Lehet, én is kipróbálom.

 

Hátrányok

• Nem egy igazi fényképezőgép… Nem lehet bármilyen körülmények között tökéletes fotót készíteni vele. Amíg a telefon tűrőképességén belül vannak a fényviszonyok, addig technikailag jó képeket lehet vele lőni. Ha nem jók a körülmények, akkor is lehet vele jókat játszani.
• Az is hajlamos vele össze-vissza kattintgatni, akinek nem szokása… Oda kell figyelnem, hogy ne gyártsak egy témáról 100 képet, mert felesleges. A fotózásban a legnagyobb nyűg nekem a válogatás.
• A régi telefonomnál oda kellett figyelni, hogy lassan készíti el a fotót, így ne változtassak a pozícióján rögtön. Ez a Xiaomival már nem probléma.

Scroll to Top