Pályázzunk! – Hogyan lehetünk fotóművészek?

Fotóművésszé többféle módon válhat a fotós. Legegyszerűbb módja, ha kinevezi magát annak. Ezt senki nem fogja komolyan venni az anyukáján és a rokonain kívül. A nehezebb út, ha a megfelelő fotópályázatokon indul, ahol szakmai zsűri dönti el, hogy mely képeket fogadják el kiállításra, díjazásra.

FIAP – Mi is ez?

Fédération Internationale de l’Art Photographique. Magyarul a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség. Már a 19. század végén felmerült ötletként, hogy legyen nemzeteken átívelő szövetség. 1946-ban kezdeményezte Van De Wijer a szervezet létrehozását, amely 1947 elejétől létezik, de talán az 1950-es berni kongresszust lehet az alapítás évének tekinteni. Ezt döntsék el a történészek. Az 1950-es kongresszusra Magyarországról is érkeztek autonóm fotográfusok. A kongresszuson 15 ország fotósai vettek részt. Magyarországot 1997 óta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) képviseli a szövetségben. A FIAP pályázatok meghatározott szabályok alapján kerülnek kiírásra, így mindegyik ugyanazokat az adatokat tartalmazza. A zsűri nem állhat akárkikből, minősített fotóművészeknek kell lenniük. Sajnos, a pályázati honlapok nem egységesek, elég változó minőségűek.

Út a FIAP művésze címig

Kell 40 elfogadás. Ez nem olyan egyszerű, mert vannak egyéb feltételek is.

 • Legalább 8 országban sikeresen pályázni
 • Legalább 15 FIAP által támogatott nemzetközi szalonon szerepelni
 • Legalább 5 olyan kép, ami 3 elfogadást elért
 • Legalább 15 különböző kép legyen
 • Legalább 4 print pályázat (félelem és rettegés, vajon megkapják-e a postától…)
 • Legalább 1 év teljen el az első sikeres elfogadás óta

Ha ezek mind teljesülnek, akkor meg kell nézni, hogy mikor van a MAFOSZ-nál a dokumentumok leadásának az időszaka. A leadási időszak április-május környékén van. Érdemes a táblázatot a kezdetektől fogva tölteni. Nagyon fontos, hogy regisztrálni kell a myfiap.net-re, ahol kapunk egy azonosítót, az is szükséges a megfelelően kitöltött dokumentációhoz. A fent leírt követelmények a legalacsonyabb fokozathoz tartoznak, természetesen lehet feljebb lépkedni a ranglétrán. Átlagosan két év kell ahhoz, hogy az első minősítés meglegyen.

MAFOSZ – ők kik?

Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége. 1983-ban Szolnokon alapította 33 alkotócsoport, jelenleg kb. 100 tagszervezete van. A legfontosabb éves rendezvénye a Magyar Fotográfia Napja. Ezen a rendezvényen adják át a FIAP és MAFOSZ diplomákat, kihirdetik az Év fotóművészeti alkotócsoportja és az Év Fotográfusa pályázatok nyertesét, valamint megnyitják a MAFOSZ Szalont. Ki kaphatja meg a MAFOSZ Fotóművésze címet? 70 elfogadás szükséges, de ez se olyan egyszerű…

 • Legalább 3 éves tagság MAFOSZ egy vagy több tagszervezetben és/vagy pártolótagság. (Lehet többes tagság is, ami az alkotócsoport szintű pályázatokon számít, mert el kell dönteni, hogy melyik klubhoz kerülnek a pontjaink.)
 • 1 éven keresztül részt kell venni MAFOSZ által védnökölt vagy elismert pályázatokon, és a FIAP pályázatok is érnek
 • A 70 elfogadást legalább 20 különböző képpel kell elérni
 • Legalább egy önálló fotógráfiai tevékenység (ez lehet önálló vagy csoportos kiállítás /ami nem pályázat/, fotóművészeti album, vetített képes előadás, publikáció)
 • Legalább egy díj megszerzése MAFOSZ támogatott vagy FIAP pályázaton
 • A papírképek arányának legalább 10%-nak kell lennie (itt is félelem és rettegés, ha postázni kell…)
 • A képelfogadások minimum 10%-ának MAFOSZ által védnökölt vagy elismert pályázaton kell történnie, valamit minimum 10%-nak kell lennie a FIAP pályázatok arányának
 • Egy díj két elfogadásnak számít
 • Lehetőség van tovább lépkedni magasabb szintekre, mint a FIAP pályázatoknál. A MAFOSZ minősítéséhez is táblázatot kell kitölteni, és nagyon figyelni, hogy a pályázati kiírásban szerepeljen a MAFOSZ védnökség vagy a MAFOSZ által elismert kulcsszó. Nagyon fontos, hogy azonos alkotásoknak azonos címet kell adni. A monokróm és a színes feldolgozás azonos műnek minősül. Címet mindenképp adni kell a képnek.
  Miért érdemes foglalkozni vele?
  Amit fent is említettem, hogy jobb, ha más mondja, hogy valaki fotóművész, mintha önjelölt lenne. Szakmailag elfogadott állítás lesz, ha valaki AFIAP vagy A-MAFOSZ címmel rendelkezik. Nekem a visszajelzés is fontos, hogy amit alkottam, azt szakmai zsűri is érdemesnek tartja arra, hogy kiállításon szerepeljen. Ha szerencsém van, akkor a megnyitóra is eljutok, ahol előfordul, hogy a zsűri tart tárlatvezetést, amivel még több információhoz lehet jutni. Sok emberrel lehet így megismerkedni, beszélgetni, értékes kapcsolati hálót alakíthatunk ki.
Scroll to Top