Van-e értelme iskolarendszerű képzésre menni?

A rövid válasz az, hogy semmi értelme. Eltörölték azt a szabályt, amely a vállalkozások működtetését végzettséghez köti, így az iskolákban elvégezhető fotós tanfolyamoknak nincs létjogosultsága a minőségbeli hiányosságok miatt. Most arra nem térek ki, hogy alakították át a felnőttképzést, mert szerintem az se érti, akinek kéne.


Tévhit: ingyen van!

Semmi nincs ingyen. Lehet, hogy közvetlenül nem fizetünk érte, de minden államilag támogatott képzést adóból finanszíroznak. Ez még a kisebbik probléma… Általában nem a szervezettségről híresek ezek a tanfolyamok, mindig akadnak idegesítő, kellemetlen pillanatok. A beleölt időről nem is beszélve, mert el kell járni órákra, gyakorlatokra… Adminisztrációra is szükség van, ami után normál munkaidőben kell rohangálni. Biztos, hogy szükséged van plusz stresszre és időtöltésre? Ha elég ravasz vagy, persze utánad viszik a papírokat, de a legtöbb ember nem érzi jól magát ettől.


Tévhit: lehet tanulni!

Lehetni lehet, csak sose annyit és olyan gyorsan, mint amit egy jól felépített tanfolyamon vagy workshopon tudnál. Mint minden technológián alapuló szakmánál, a fotográfiában is villámgyorsan változnak az eszközök, technikák, trendek. Természetesen vannak olyan alapok, amik nem változnak. Ezek átadása is kérdéses a legtöbb képzés esetében. Jobban jársz workshopokkal, táborokkal, oktató videókkal. Amikor felfedeztem a Skillshare-t, és elkezdtem nézni a fotós anyagokat, rájöttem, mennyire le vagyok maradva. Onnan gyorsan tanultam. Természetesen, mindig akadnak lelkiismeretes oktatók, akik mindent megtesznek. Kevés van belőlük, és egy-egy oktató nem tud elvinni a hátán egy egész képzést. 

Tévhit: a fizetős biztos jobb!

Nem az. Elég bármelyik fotós/tetszőleges szakmai Facebook csoportban a tagokat megkérdezni bármelyik képzésről, vagy arról, mit ajánlanak, hirtelen elég szűk lesz a választék. Én csak olyan képzésről hallottam jókat, ami az OKJ rendszeren kívül működik. A vállalkozáshoz kötelező papírszerzés nem tett jót a versenynek, mert bármit el lehetett adni, csak legyen papír. Papírok lettek, aztán lehetett keseregni az árverseny miatt. Remélhetőleg kialakul egy egészséges verseny az oktatás terén, és kihullanak az olyan képzések, amik nem adnak semmit az idegbajon kívül. Ha már a dilettáns fotósokból nem lesz kevesebb, az oktatás színvonala nőjön.

Összegzés

Egy halom szakmát lehet tanulni, úgy tűnik, hogy a kínálat széles. Valójában a legtöbb tanfolyam nem ér semmit, akkor érdemes menni, ha kell a papír. Ha tudás kell, akkor minden témában lehet Youtube videókat nézni, szakirodalmat olvasni, elmenni egy szakember mellé dolgozni. Mielőtt bármilyen tanfolyamot választanánk, jobb körbekérdezni, hogy mégis milyen… Lehetőleg minél több embert, mert mindig akadnak olyanok, akik papírral a kezükben már nagyon tanultnak érzik magukat, és nagyon elégedettek a képzéssel. Pedig nem kéne. 

Scroll to Top